Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Η χερσόνησος Κασσάνδρα βρίσκεται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και περιλαμβάνει τις πιο γνωστές περιοχές όλου του Νομού.

Σε αυτές ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μαγικές παραλίες με χρυσαφένιες αμμουδιές και παραδοσιακές γεύσεις της τοπικής κουζίνας, να επισκεφθεί υπέροχα αξιοθέατα και να γνωρίσει από κοντά γραφικούς οικισμούς και χωριά.

Οι περιοχές της Χερσονήσου Κασσάνδρα είναι οι Άφυτος, Πολύχρονο, Χανιώτη, Φούρκα, Καλάνδρα, Καλλιθέα, Κρυοπηγή, Κασσανδρεία, Νέα Φώκαια, Νέα Ποτίδαια, Πευκοχώρι, Ποσείδι και Σάνη.

Οι μοναδικής ομορφιάς παραλίες του πρώτου ποδιού, με τα κρυστάλλινα νερά και τις κατάλευκες αμμουδιές, δίκαια έχουν χαρίσει στη Χαλκιδική το χαρακτηρισμό «επίγειος παράδεισος».

Μεταξύ άλλων, μερικές από τις παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε είναι:

Άφυτος

Η παραλία της Αφύτου συνδυάζει τη γραφική θέα στο λιμανάκι της Πούντας με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα των πολυάριθμων beach bars.

Πολύχρονο-Χανιώτη

Δύο μοναδικές παραλίες βραβευμένες με γαλάζια σημαία, η μια δίπλα στην άλλη. Η υπέροχη άμμος, τα σμαραγδένια νερά και οι εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες.

Καλλιθέα

Μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες, ειδικά για τις πιο νεαρές ηλικίες, χάρη στη λευκή άμμο και τα πολυάριθμα beach bars.

Νέα Φώκαια

Απόμεροι μικροί κόλποι με παραδεισένια νερά, πλάι στο ομώνυμο λιμάνι με τα ψαροκάικα.

image description
image description
Πευκοχώρι

Η χρυσή άμμος και τα γαλαζοπράσινα νερά της θα σας μαγέψουν. Μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα σε κάποιο από τα πολυάριθμα bar και εστιατόρια δίπλα στο κύμα.

Ποσείδι

Η απέραντη αυτή η παραλία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κασσάνδρας και είναι ίσως η εντυπωσιακότερη σε ολόκληρο το Νομό Χαλκιδικής.

Σάνη

Αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς τόσο των Θεσσαλονικιών όσο και των επισκεπτών. Η παραλία είναι ιδιωτική και η είσοδος είναι με εισιτήριο.

Πόρτο Κουφό

Είναι η παραλία του ομώνυμου χωριού. Ο φυσικό κόλπος είναι τόσο κλειστός, περιτρυγυρισμένος από θεόρατους βράχους, που μοιάζει στην κυριολεξία με λίμνη, δημιουργώντας ένα ασφαλέστατο λιμάνι. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Τορωναίος λιμήν ή αλλιώς Κωφός λιμήν, καθώς οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι μέσα στον κόλπο δεν ακούγεται καθόλου η βοή της θάλασσας. Μάλιστα, για κάποιον που δεν άκουγε καλά χρησιμοποιούσαν την έκφραση «κωφότερος του Κωφού (Τορωναίου) λιμένος».

Τορώνη

Μια μεγάλη σε έκταση παραλία στον οικισμό της Τορώνης με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά.

Σάρτη

Μια παραδεισένια παραλία, με λευκή άμμο και υπέροχα πρασινογάλαζα νερά και γραφικούς μικρούς κολπίσκους, που σας υποδέχονται για να σας προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία. Η παραλία διαθέτει οργανωμένες υποδομές για θαλάσσια σπορ, ενώ είναι η αφετηρία για πολλές θαλάσσιες εκδρομές, όπως ο περίπλους του Αγίου Όρους.

Πόρτο Καρράς

Υπέροχη παραλία μπροστά από το ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Πρόκειται για ένα σύνολο παραλιών με υπέροχα νερά σε ένα ειδυλλιακό φυσικό τοπίο. Είναι ιδιωτική περιοχή και η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους πελάτες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Σιθωνία Χαλκιδικής

Η Σιθωνία είναι η δεύτερη χερσόνησος της Χαλκιδικής. Χαρακτηρίζεται από το εξαιρετικής ομορφιάς ορεινό τοπίο της και τις αμμουδερές παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά. Στις περιοχές της Σιθωνίας υπάρχουν σύγχρονες τουριστικές υποδομές όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ήρεμες διακοπές αλλά και διασκέδαση μέχρι το πρωί.

Οι περιοχές που αποτελούν της Χερσόνησο της Σιθωνίας είναι η Βουρβουρού, η Νικήτη, ο Άγιος Νικόλαος, ο Όρμος Παναγιάς, το Μεγγαπίτσι, τα Πυργαδίκια, ο Νέος Μαρμαράς, ο Παρθενώνας, η Τορώνη, το Πόρτο Κουφό, η Σάρτη, η Συκιά και το Καλαμίτσι. Όποια περιοχή και εάν επιλέξετε για τις διακοπές σας το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε υπέροχες παραλίες και εξαιρετικά τοπικά εδέσματα στα ποικιλόμορφα χωριά της περιοχής.

Νέος Μαρμαράς

Μια από τις πιο οργανωμένες και εύκολα προσβάσιμες παραλίες, με πολλές ψαροταβέρνες και beach bars σε όλο το μήκος της.

Άθως

Το όρος Άθως υψώνεται επιβλητικά πάνω από τη θάλασσα καλυπτόμενο από παρθένα δάση, με τη φυσική ομορφιά του τοπίου να κόβει την ανάσα. Το Άγιο Όρος κατοικείται μόνο από μοναχούς από το 885 μ.Χ., όταν ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος ο 1ος το ανακήρυξε αποκλειστική ιδιοκτησία των μοναχών και των ερημιτών.

Η ίδρυση του πρώτου οργανωμένου μοναστηρίου έγινε το 963, ενώ έναν αιώνα μετά κηρύχθηκε το «άβατο», απαγορεύθηκε δηλαδή εξ ολοκλήρου η γυναικεία παρουσία. Την περίοδο της ακμής του, κατά τον 15 αι. μ.Χ. στη χερσόνησο υπήρχαν 40 εν ενεργεία μοναστήρια, που φιλοξενούσαν περίπου 40.000 μοναχούς. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στους 1.700, ενώ τα μοναστήρια που λειτουργούν είναι 20.

Οι άνδρες επισκέπτες γίνονται δεκτοί με ειδική άδεια. Διαφορετικά οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θαλάσσια διαδρομή γύρω από την πανέμορφη χερσόνησο.